
“Mała historia kuchni. Dzieje się je” Łukasz Modelski
“Chińskie zasady dobrego wychowania zabraniały jedzenia tego, co wygląda źle, jest źle pokrojone, źle ugotowane, podane o niewłaściwej porze i bez odpowiednich sosów”.
Łukasz Modelski jest niewątpliwie człowiekiem głodnym wiedzy o historii kuchni, czego efektem jest książka “Mała historia kuchni. Dzieje się je”. Dopytuje skąd wzięły się różne dobroci na naszym stole, zagląda do garnków i książek kucharskich z całego świata oraz zasiada do stołu w różnych epokach historycznych.

Kulinarne cuda
Kuchenne historie są o wiele ciekawsze aniżeli mogłoby się nam wydawać. Coś, co dla nas jest oczywiste, kiedyś było nieznane i budziło lęk. Wyobraźcie sobie jedzenie bez widelców i talerzy; ludzie kiedyś nie znali restauracji i jadali na leżąco. Można było ucztować wystawnie, ale też i w ciszy, patrząc jak tylko król degustuje wykwintne dania. Kiedyś zupełnie nie przejmowano się faktem, że cukier szkodzi a przepis na “mrożony śnieg”, czyli lody był ściśle tajny! A ziemniaki… no cóż, przez wiele lat patrzono na nie z dużą podejrzliwością.
W tej nieoczywistej historii kuchni pojawiają się personalia, których nigdy byśmy nie posądzali o kuchenne zainteresowania. Taki Nostradamus zasłynął z przepisu na konfitury a Aleksander Dumas został autorem “Wielkiego słownika kuchni”. Kto by pomyślał, prawda?

Jaka epoka, takie kulinaria
Ciekawostek kulinarnych, opowiedzianych z przymrużeniem oka i opatrzonych ilustracjami Adama Pękalskiego, jest w tej książce co nie miara. Całość podzielono na epoki historyczne, zaczynając od starożytności (polecam pierożkową historię!), kończąc na wizji kuchni przyszłości.
Dorośli na pewno znajdą w tej książce sporo ciekawych informacji i będą przygotowani zawczasu na pytania – skąd się wziął indyk albo – co to są złote jabłka?
Czytajcie na zdrowie, ale koniecznie po solidnym posiłku 🙂
I na koniec moje dwa ulubione cytaty:
“W medycynie (nie tylko w Chinach) bardzo długo wierzono, że lekarstwo powinno mieć kształt organu, który chce się wyleczyć”.
“Deser bez sera to jak piękna pani bez oka”
_______
Łukasz Modelski “Mała historia kuchni. Dzieje się je”
Adam Pękalski – ilustracje
Wydawnictwo Bajka